Vrijheid-0001

Vrij-heid

Lang zitten twijfelen over deze reeks,
Het bovenste beeld symboliseert een vrijheid, een openheid, een uitnodiging om te springen.  En dan spring je, het voelen van het koude water en dan nog even na- dobberen op het slaan van de golven.

Het laatste beeld is dat van de scheepskok dobberend en levend als God in Turkije. Het is opmerkelijk hoezeer wij gejaagd zijn. Hoe daar alles trager gaat. Minder gestructureerd ook wel een beetje aanmodderend. Al is dat waarschijnlijk door een Westerse bril bekeken. Het wij zij verhaal. Terwijl dit in werkelijkheid niet bestaat. Iedereen heeft wel zijn gebruiken, regels en dogma’s…

Het is dit gevoel van openheid dat ik mis in het Vlaamse landschap, nergens een gevoel van uitgestrektheid , steeds dat ingesloten gevoel.  Nergens een plek waar je even weg kan zijn. Weg van de drukte, de gejaagdheid. Het landschap als symbool voor een tijdsgeest.

Misschien evolueren we er wel terug naartoe, naar iets kleinschaliger en opener als manier om de drukte te ontlopen. Het afgelopen jaar heb ik toch dat gevoel gekregen. Mensen zijn sinds de crisis onzeker maar ook zoekend. Men wil teug vooruit, maar hopelijk komt men tot het besef dat het toch ook op een andere manier zal moeten…

Een interessante opine over deze kwestie;

“De toekomst zal trager, kleiner en gelukkiger zijn”

Goed tot zover even mijn vrije gedachtenloop,  nu foto’s…

 

 

 

Toen ik dit beeld met andere beelden wou combineren , vond ik dat het in een horizontale layout nooit echt werkte. Blijkbaar werkt een simple ingeving als de beelden verticaal plaatsen wel. Vreemd hoe plaatsing de definitie van een beeld kan bepalen.

Categories: Blog